0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

Wat kan ik doen om de tuin lenteklaar te maken?

9.01 Wat kan ik doen om de tuin lenteklaar te maken?


Herstel als eerste uw gazon

Door de winter heeft  uw gazon weinig zonlicht gezien. Door te verticuteren haalt u het mos, oud gras en onkruid weg. Dit kan met behulp van een verticuteermachine. Te koop of te huur. Heeft u een kleinere tuin? Dan kunt u dit ook prima met een verticuteerroller of -hark. De mesjes van deze verticuteermachines halen alles wat niet recht naar beneden groeit, uit de grasmat. En onkruid en mossen groeien ‘in de breedte’. En u haalt meteen de verstikkende viltlaag van organisch materiaal van het gras af.

Zorg voor nieuw gras

Als uw gazon onkruid- en mosvrij is, oogt het vrij gehavend en kaal. Als eerste gaat u dit ‘bezanden’. ‘Dat doet u met schoon, grof zand; daar wordt de grasmat sterker van. Daarna doorzaaien, kalken en bemesten voor extra voedingsstoffen. Doorzaaien betekent dat u graszaad over het gazon strooit op de plekken waar u (meer) gras wilt. Nu is het daar de perfecte tijd voor. Gras begint te ontkiemen.

Vervolgens kunt u beginnen met maaien

Na 3 tot 4 weken kunt u gaan maaien, het liefst bij droog weer, dat is beter voor je grasmaaier. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mulchmaaier. Een mulchmaaier is niks anders dan een grasmaaier waarmee u kunt mulchen (het gemaaide gras wordt versnippert en teruggeworpen op het gazon). Er zijn mulchmaaiers waar u helemaal geen gras mee kunt opvangen, en dus alleen mee kunt mulchen. Ook zijn er grasmaaiers met een mulchfunctie. Hiermee kunt u zelf kiezen of u het gemaaide gras opvangt in de opvangbak, of dat het gras wordt teruggeworpen op uw gazon.

Terras en paden schoonmaken

Natuursteen is het best schoon te maken met de hogedrukspuit. Even flink wat water eroverheen en je verwijdert mos, onkruid én die doffe kleur. Let wel op bij betonnen tegels: beton is poreus met een hogedrukspuit  maakt u het kapot waardoor er sneller mos tussen gaat zitten. Bij betonnen tegels is een normale drukspuit — waar je dus ook je planten water mee geeft  ‘Beton is poreus. Met de hogedrukspuit maak je het kapot, waardoor er sneller mos tussen gaat zitten. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen te vinden in bijvoorbeeld een tuincentrum of bouwmarkt.

Bladeren opruimen

Dode bladeren bevatten prima voedingsstoffen voor de planten, maar fraai en opgeruimd staat het niet en bladeren op uw gras kunt u het beste weghalen. U kunt dat uiteraard met een bladhark doen. Om het u nog makkelijker te maken, kunt u gebruik maken van een bladblazer/bladzuiger. Er zijn bladblazers met versnipper functie zodat u weinig afval heeft in uw afvalbak. Er zijn handbladblazers, rugbladblazers, blazers op wielen of opbouw blazers.

Snoeien

In maart kunt u beginnen met snoeien, veel planten kunnen in het voorjaar wel een snoeibeurt gebruiken. In maart kunnen bijvoorbeeld  rozen, hortensia’s, lavendel en de vlinderstruik gesnoeid worden. De buxus en de hagen kunt u heste in mei snoeien. De meeste heggen snoeit u  twee keer in het jaar. Snoei van beneden naar boven en laat de onderkant wat breder dan de bovenkant zodat het licht ook de onderste takken bereikt.

Onkruid verwijderen

Onkruid kan snel teruggroeien en zich via wortels en zaden over de hele tuin verspreiden. Maak gebruik van een onkruidbrander voor het hardnekkige onkruid langs randen en tussen stenen. Leg onder bomen en struiken een mulchlaag om onkruid te voorkomen. Stevige bodembedekkers in de border werken ook goed. Verder zijn er naast onkruidbranders ook onkruidschoffels, spuiten, warmwater, met een onkruidmes, onkruidschraper, onkruidsteker, onkruidborstel, onkruidverdelger, onkruidsproeier, onkruidfrees en de huis-tuin en keuken alternatieven. Voor de wat grotere oppervlaktes bestaan er onkruidborstelmachines.

Chemische onkruidbestrijding op verharde oppervlakten is aan banden gelegd. Ook onkruidbestrijding op onverharde oppervlakten buiten de landbouw is ingeperkt. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op onverharde oppervlakten is vanaf 2017 verboden.

Maak uw tuingereedschap klaar voor een nieuw seizoen

Tuingereedschap zoals grasmaaiers, heggenscharen, bosmaaiers, kettingzagen, snoeigereedschap weer scherp door ze te slijpen of nieuwe messen/ kettingen te kopen. De meeste tuingereedschappen zijn gemaakt van staal. Hoewel dit lang scherp blijft, is het nodig ze af en toe bij te slijpen. Maak hiervoor gebruik van een slijpsteen, wetsteen en/of handvijl. Ook kunt u de machine brengen naar een erkend VCA Keurbedrijf, gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van alle merken machines. Tijdens dit onderhoud wordt er aandacht gegeven aan de veiligheid en het goed functioneren van uw machine. Uw machine wordt grondig gecontroleerd op gebreken en waar nodig gerepareerd. Breng tijdig uw machine, niet wanneer het voorjaar al begonnen is en u in de tuin wilt starten. Dan heeft u kans dat u even niet verder kan in de tuin!Terug naar overzicht “Tuintips vragen”

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0