0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

Waar kan ik een generator voor gebruiken?

8.02 Waar kan ik een generator voor gebruiken?

De generator heeft als functie om elektriciteit op te wekken. In de generator wordt dus de mechanische energie, omgezet in elektrische energie. Altijd spanning in de buurt. Een generator kunt u overal gebruiken. Valt de stroom thuis dus uit, dan kunt u kiezen voor een generator om weer stroom te krijgen.  Ideaal voor kampeeruitjes en tijdens het toeren met de caravan, want ze leveren zuivere en betrouwbare spanning op afgelegen locaties.

Niet elk apparaat draait op elk type generator. Een generator heeft namelijk verschillende voltages. (Voor professioneel gebruik zijn generatoren met hogere voltages). Dit betekent dat er variatie is in het Voltage wat hij afgeeft. Bepaalde apparaten zoals een computer of HR-ketel kunnen hier niet mee omgaan. Dit zijn namelijk erg gevoelige apparatuur. Wilt u juist deze aansluiten, dan moet u kijken naar een inverter generator. Een inverter is compact en handzaam in gebruik en maakt bovendien weinig geluid. Deze stille generator is geschikt voor het aansluiten van gevoelige temperatuur, zoals een laptop, computer of televisie. Ook kunt u in dit geval kiezen voor een generator met een automatische voltageregelaar (AVR).

Minder gevoelige apparatuur, zoals een vrieskast, stofzuiger of broodrooster kunt u zonder problemen aansluiten op een standaard generator

Er is echter nog een heel belangrijke factor om rekening mee te houden: de zogenaamde piekstroom coëfficiënt. De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten korte tijd meer vermogen dan tijdens normaal gebruik. Dit wordt piekstroom genoemd.


Overzicht meest voorkomende piekstroom coëfficiënten

SOORT APPARAAT PIEKSTROOMCOËFFICIËNT
Verlichting (gloeilamp. tl- halogeenverlichting) 1
Radio & televisie, koffiezetapparaat magnetron 1
Stofzuiger, mixer, ventilatorkacheltje 1,25 – 2
Boormachine, (haakse) slijper, circelzaag, schaafmachine 1.25 – 2
Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar, heggenschaar 2 – 3
Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp 3 – 4
Airco, koelkast, diepvries, wasmachine   3,5 – 5
Lasapparatuur  5 – 10

 

 

 

Terug naar overzicht “Diversen vragen”

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0