Tuinonderhoud in de herfst
Bladeren opruimen of hergebruiken: tuinonderhoud in de herfst
Tuinbezitters moeten elk jaar de afgevallen bladeren in hun tuin opruimen. Wij geven je tips om de bladeren te verwijderen of zinvol te hergebruiken.
Waar ruim ik de bladeren op?
Bontgekleurde herfstbladeren versieren tuinen en straten en zijn eigenlijk niet storend. Maar de herfst brengt een nieuw weertype met zich mee. Het is nat, koud en vochtig. Tel daar pas afgevallen bladeren bij en er ontstaat acuut gevaar voor uitglijden. Er zijn nochtans verschillende mogelijkheden om bladeren te verzamelen en te verwijderen.
Waarom bladeren verzamelen zo belangrijk is
Verwijder bladeren op het gazon voor meer licht en lucht
Op het gazon mogen afgevallen bladeren in geen geval blijven liggen, want dan krijgt het in de herfst en winter te weinig licht en lucht. Onder de bladerdeken ontstaat vocht dat tot rotting leidt. Daardoor ontstaan lichte of ook donkere vlekken en kale plekken, of er groeit meer mos. Daarom raden we je aan om de bladeren regelmatig op te ruimen. Een bladblazer kan je daarbij goed van pas komen.
Bladeren onder bomen en struiken
Onder bomen en struiken maken afgevallen bladeren de bodem zeer vruchtbaar. Je mag de bladeren hier tot 15 centimeter dik laten liggen. Ze zullen verteren tot hoogwaardige humus. In de moestuin beschermen de bladeren de gevoelige bodem ‘s winters tegen vrieskou en reguleren de vochthuishouding. Daartegenover staat dat planten met zachte scheuten, grassen en groenblijvende planten helemaal geen herfstbladerdeken verdragen.
Gevaar voor uitglijden door bladeren
Laat geen herfstbladeren op paden liggen, want de natte bladerdeken maakt ze snel glad. Dat is gevaarlijk voor voetgangers en fietsers en kan zelfs gerechtelijke gevolgen hebben. Want net zoals bij sneeuwval en ijsvorming zijn huiseigenaars en aanwonenden normaal verplicht om voetpaden die aan hun grondstuk grenzen, veilig te houden. Raadpleeg je gemeente voor meer informatie.
Hoe verzamel ik de bladeren?
Bladeren bijeenharken
Voor bezitters van een kleine tuin is de hark de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Het werk is snel gedaan. Toch stuit je al gauw op je grenzen als er veel bladeren zijn en je een grotere tuin hebt.
Bladeren verzamelen met een grasmaaier
Om de bladeren op je gazon te verzamelen kan je ook gewoon de Grasmaaiers gebruiken. De grasmaaier is een goed compromis tussen hark en bladzuiger. Hij verzamelt de bladeren en vangt ze op in de korf.
Bladblazers: krachtige helpers
Met een bladblazer veeg je een grote hoeveelheid bladeren makkelijk en snel op een hoop. Bovendien liggen deze krachtige alleskunners goed in de hand en zijn ze geschikt voor grotere oppervlakken.
Werken met een bladzuiger
Een bladzuiger is aangenamer om mee te werken dan een hark en heeft nog een bijkomend voordeel: de machine versnippert de bladeren meteen en vangt ze op in een zak.
Wanneer mag ik met de zuighakselaar werken?
Zoals de meeste elektrische gereedschappen, kunnen bladzuigers lawaaierig zijn. Zorg ervoor dat je je buren niet stoort door het op gepaste tijden te gebruiken. Informeer bij je gemeente naar de tijden waarop doe-het-zelf- of tuinwerkzaamheden door particulieren met gereedschap of apparatuur die vanwege hun geluidsniveau overlast voor de buurt kunnen veroorzaken, zijn toegestaan.
Gereedschap: alles over bladblazers en zuighakselaars
Zorg snel en efficiënt voor orde rondom huis en op het terrein met de krachtige bladblazers en bladzuigers van STIHL. Wat de herfstwind heeft rondgeblazen, wordt in een mum van tijd bijeengeveegd, opgezogen en versnipperd.
Bladblazers ruimen alles snel op
De krachtige bladblazers van STIHL draag je met de hand en helpen je om snel en makkelijk klusjes uit te voeren die je anders met de hark moet doen. De droge en natte bladeren op binnenplaatsen en in de tuin veeg je in een handomdraai en zonder veel lawaai samen.
Een bladzuiger versnippert meteen het tuinafval
Een bladzuiger werkt als een stofzuiger en zuigt klein materiaal zoals bladeren met gemak op. Het materiaal wordt echter niet alleen opgevangen, het passeert ook langs ingebouwde messen. Op die manier worden bladeren en licht tuinafval rechtstreeks en makkelijk versnipperd.
Bladblazers en bladzuigers: de voordelen op een rijtje
Type apparaat | Voordelen |
---|---|
Accubladblazers |
|
Elektrische bladblazers |
|
Benzinebladblazers |
|
Elektrische bladzuigers |
|
Benzinebladzuigers |
|
Hoe verzamel ik de bladeren?
Kleinere hoeveelheden bladeren opruimen
Bladeren zijn niet geschikt om met het huisvuil mee te geven, maar je kan kleinere hoeveelheden wel kwijt in de gft-bak of op de composthoop.
Een grote hoeveelheid bladeren opruimen
Als de hoeveelheid bladeren te groot is voor je composthoop, zoek dan uit welke plaatselijke maatregelen er zijn. Sommige gemeenten verkopen speciale zakken voor het door hen ingezamelde groenafval. Je kan ook naar een recyclingcentrum of een afvalverwerkingsplaats gaan om je groenafval in te leveren voor compostering.
Zo hergebruik je bladeren op een zinvolle manier
Op andere plekken in de tuin zijn afgevallen bladeren zelfs nuttig voor de natuur. Laat ze er zeker liggen. Zo kunnen herfstbladeren dienen als humus, als bescherming tegen vorst of als levensruimte voor kleine dieren.
Op bloembedden en onder struiken mag je de bladeren laten liggen en ze zelfs ophopen. ‘s Winters beschermen ze de planten op een natuurlijke manier tegen vorst. Rozen of gladiolen bijvoorbeeld zijn gevoelig voor vorst. Bedek hun wortels met een dikke laag bladeren. Als de bladeren mettertijd verrotten, worden ze omgezet in waardevolle meststof.
Ook in de moestuin mogen er bladeren liggen, maar de bladerdeken mag niet te dik zijn. Maak de grond van de geoogste bedden los en hark er dan de bladeren lichtjes onder. Bedek de bladeren met wat aarde: dat versnelt het rottingsproces. Op die manier bezorg je de bodem al in de herfst belangrijke voedingsstoffen.
Egels en andere kleine tuindieren zijn blij als er grote hopen bladeren in de tuin liggen. Ze vinden er een onderkomen om in te overwinteren. Egels eten bovendien schadelijke dieren zoals slakken en maken de bodem luchtig.
Als er niet genoeg plaats op de composthoop is, kan je de bladeren ook goed bewaren in jutezakken. Ze moeten in alle geval droog zijn, anders beschimmelen ze. Je kan de bladeren eerst verhakselen om het volume te verminderen. In het volgende voorjaar, bij de eerste maaibeurt, verspreid je de bladeren dan als meststof over de bodem.
Je kan in de tuin ook een speciale hoek maken voor de bladeren. Sla vier houten palen in de grond en omwikkel ze met kippengaas. De afgevallen bladeren kunnen erin en je maakt in één moeite ook een praktische composthoop.
Samenvatting: bladeren opruimen
- Ruim de bladeren op om ongevallen te voorkomen. Ook het gazon en de buren zijn je dankbaar als je de bladeren verwijdert.
- Gebruik een hark, bladzuiger, grasmaaier of bladblazer om de bladeren op te ruimen.
- Kleine hoeveelheden bladeren kunnen in de gft-bak.
- Breng grote hoeveelheden bladeren naar het containerpark.
- Gebruik bladeren als compost, meststof of winteronderkomen voor dieren.