0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

TIJD OM UW GAZON AAN TE PAKKEN!

In de winter krijgt het gras vaak minder aandacht, start daarom direct na de winter met verticuteren, beluchten, doorzaaien en bemesten.

Wat is verticuteren nu precies?

En wanneer moet ik daar mee beginnen? Kies ik voor met de hand of machinaal verticuteren en wanneer of hoe vaak moet ik het eigenlijk doen?

Verticuteren is iets dat iedereen die een mooi gazon wilt houden minimaal een keer per jaar moet doen en afhankelijk van de omstandigheden zelfs meerdere keren per jaar.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit.  Het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon. Dit kunt u met de hand doen. Maar het makkelijkste werkt dit verticuteren dan ook met een speciale verticuteer hark of een verticuteermachine. De verticuteer hark of verticuteermachine bestaat uit een aantal flink scherpe messen. Deze messen gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark zo uit het gras geharkt worden. Water kan weer met gemak de grond in en ook licht en lucht kunnen zo de grond bereiken.

Waarom verticuteren?

Elk gazon heeft helaas wel eens te maken met viltvorming, dat wil zeggen dat dode grassen en mossen een laag vormen in het gazon en het zo langzaamaan verstikken. Water wordt niet meer door de bodem opgenomen, licht kan er ook niet meer bijkomen en ook de lucht kan niet meer tot de bodem doordringen.

Wanneer verticuteren?

De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat kunt u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren. Op klei of veengrond groeien mossen namelijk heel erg snel, de bodem is namelijk een stuk zuurder, waardoor u het liefst voor de winterrust het gazon weer wilt herstellen. Deze mossen er uithalen en eventueel nieuw gras zaaien en mesten is wat het best gedaan kan worden u oktober. Zo bent u namelijk verzekerd van een mooi gazon in het voorjaar.

 

VEEL PLEZIER MET TUINIEREN!

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0