0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

Kan ik na een lange winter mijn grasmaaier zo starten?

9.07 Kan ik na een lange winter mijn grasmaaier zo starten?


Verstandig is dat u voordat het nieuwe maaiseizoen begint uw grasmaaier al onderhouden heeft.

Grote onderhoudsbeurt

Minimaal een keer per jaar heeft de grasmaaier een grote onderhoudsbeurt nodig. Dit noemen we bij ons de winterbeurt : aan het eind van het tuinseizoen, dan is uw maaier weer klaar voor het nieuwe maaiseizoen. U kunt de maaier bij een erkend VCA Keurbedrijf brengen, gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van alle merken machines.

Of u doet het zelf.

Bij een elektrische grasmaaier kunt u de motorkap er afhalen en de motor binnenin schoon maken. Hierdoor krijgt de motor weer een betere koeling. Bij een benzinemaaier vergt de onderhoudsbeurt iets meer tijd:

Zorg dat de benzinetank tijdens de winter wanneer u deze niet gebruikt,  leeg is. De overgebleven brandstof verliest in de winter zijn ontstekingskracht, doordat bepaalde stoffen zullen bezinken. Is de tank nog niet leeg? Laat de motor draaien tot hij stilvalt.

Vet  alle scharnieren en mechanismen in met een smeermiddel.

Ververs de olie een keer per jaar, maar laat de olietank nooit leeg staan, anders kan er roestvorming ontstaan.

Haal de bougies en de luchtfilter eruit om ze te reinigen. De bougies kunt u schoonmaken met een staalborstel en een doek. Een kartonnen luchtfilter kunt u uitblazen of uitkloppen. Is hij te vies, dan moet hij vervangen worden. Een filter in mousse kunt u spoelen met benzine en bevochtigen met wat olie.

Grasresten  bevatten zuren die de maaier aantasten, daarom is het goed om de grasmaaier na elke maaibeurt te reinigen. Richt u vooral op het gebied waar de maaimessen zitten. Verwijder alle grasresten en ander vuil met een schraper en een borstel. Gebruik geen water! (zeker niet bij een robotmaaier) Droog de onderkant na met een oude doek om roestvorming te voorkomen. Draai ook geregeld de schroeven of bouten aan en vet de scharnieren in om ze weer soepel te laten werken.

Messen van de grasmaaier slijpen

Gaat u een grasmaaier onderhouden, vergeet dan niet om de messen te slijpen. Door het vuil in de maaier worden de messen bot en dit levert bruine puntjes in u grasmat op. Scherpe messen zorgen voor een mooi maairesultaat. De messen van een grasmachine slijpen is iets ingewikkelder dan bij ander soort tuingereedschap. Na het slijpen moeten de messen namelijk goed uitgebalanceerd worden, wat wil zeggen dat beide kanten van het mes even zwaar zijn. Hiervoor kunt u een uitbalanceertoestel gebruiken. Na een slijpbeurt kunnen de messen er weer ongeveer vijfentwintig uur tegenaan, wat min of meer overeenkomt met een jaar gras maaien.

Door een grasmaaier goed  te onderhouden, kunt u de levensduur flink verlengen. Reinig de grasmaaier daarom na elke maaibeurt en slijp de messen één keer per jaar. En dan kunt u na de winter weer aan de slag met grasmaaien!Terug naar overzicht “Tuintips vragen”

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0