0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

GAZON WINTERTIPS

Aan de slag om uw gazon winterklaar te maken!

Wanneer de dagen kouder, natter en korter worden

is dit niet altijd bevorderlijk voor uw gazon.

 

Hier zijn een paar tips

 

blad harken 

Blad verwijderen

Regelmatig bladeren verwijderen van het gazon. Het liefst één keer per week. Wacht hier niet mee tot alles uit de bomen is gevallen: hierdoor kan zonlicht niet bij het gras komen en blijft het gras vochtig, wat maakt dat het gaat rotten. Gebruik vor het verwijderen bijvoorbeeld een bladblazer, bladzuiger of bladhark. 

 

 gras maaien winter

Gras maaien

Zolang het gras nog groeit, is het verstandig om het te blijven maaien. Onze winters worden steeds minder streng, dus zeker tot oktober groeien de meeste gazons tegenwoordig nog wel door.

 

Let op: maai het gras niet te kort. Laat het in de wintermaanden wat langer, want zo heeft de grasplant een grotere weerstand om de winter mee door te komen. Daarbij zal mos hierdoor minder snel groeien.

De aangeraden hoogte voor je gras in de wintermaanden is ongeveer 4 centimeter.

 gazon beluchten

Gazon beluchten

Het vroege najaar is een prima periode om het gazon te beluchten. Wanneer gras veel bewandeld wordt, ontstaan kale plekken. Door de belasting wordt de grond steeds compacter en komt er minder lucht bij de wortels van het gras. De wortels sterven dan af en in plaats daarvan rukt taai onkruid op.

Om bovenstaande tegen te gaan kunt u – het liefst een dag na een periode van regen – met een spitvork gaatjes in het gazon prikken. Zorg dat deze gaatjes ongeveer 15cm diep zijn en houd steeds een afstand van 15cm aan. Om het makkelijker te maken kunt  u een gazonbeluchter gebruiken.

Door deze gaatjes kan er weer lucht bij de wortels komen en gaat het gras weer groeien.

 kalk strooien gazon

Kalk strooien

Het wordt aangeraden om in de koudste maanden (januari en februari) kalk over het gazon te strooien. Dit zorgt ervoor dat de grond van het gazon over een bepaalde PH-waarde beschikt. Bij een gunstige PH-waarde kan gras efficiënter meststoffen opnemen. Ook vermindert het de groei van mos en algen in de winter. Kalk werkt doorgaans 10 maanden en zorgt ervoor dat het gazon gedurende het volledige groeiseizoen kan rekenen op een goede werking.

 gazon winter

Loop tijdens vorst niet te veel over het gazon.

Heeft het gesneeuwd? Laat dit dan lekker liggen en verwijder het vooral niet.

Zo voorkomt u dat u tijdens het weghalen van de sneeuw schade toebrengt aan het gras.

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0