0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.
0 Items - 0,00
0
  • No products in the cart.

DE TUIN HERFSTKLAAR MAKEN

 

3 TIPS die u nog het beste kunt doen om de tuin herfstklaar te maken !

-een grondige snoeibeurt.

-het gazon maaien.

-de herfstbladeren verwijderen.

 

Een grondige snoeibeurt

herfst snoeien

Voordat de temperaturen echt flink beginnen te dalen, is het slim om de hele tuin een goede knipbeurt te geven. Zo weet u zeker dat de planten er weer even tegenaan kunnen. De volgende elementen in uw tuin dient u goed onder handen te nemen in de herfst:

Als u een coniferenhaag heeft, kunt u die in augustus terugsnoeien. Zorg er hierbij voor dat u dat in een puntvorm doet; de onderkant van de conifeer is dus breder dan de bovenkant. Snoei de haag na september niet meer bij. Ook andere groenblijvende hagen kunnen licht worden teruggesnoeid na de langste dag van het jaar.

Snoei planten meteen na de bloeiperiode. Als een plant al in het voorjaar is uitgebloeid, maar u deze pas in de herfst gaat snoeien, komen er het volgende voorjaar geen bloemen meer aan. Hou dus goed in de gaten wanneer de plant is uitgebloeid en verwijder meteen daarna de uitgebloeide delen.

Let erop dat het gereedschap waarmee u gaat snoeien goed scherp is ( o.a. PELLENC en FISKARS,  heeft goed handsnoeigereedschap). Met bot gereedschap maakt u het uzelf alleen maar moeilijker en u brengt de planten onnodig veel snoeischade toe. Ook belangrijk is dat u na oktober absoluut niet meer met de snoeischaar in de weer gaat. Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker het voor de planten is om te herstellen van hun snoeibeurt. Als u de tuin terugsnoeit terwijl het echt koud is buiten, zult u merken dat u in het voorjaar veel minder nieuwe knoppen en groei ziet dan u had gewild.

 

Het gazon maaien

gazon in de herfst maaien

In het voorjaar en de zomer moet het gazon natuurlijk regelmatig worden gemaaid. Dat is logisch, want dan is het gras volop aan het groeien. Voor u het weet staat het tot uw enkels; tijd om de grasmaaier uit de schuur te pakken! Vanaf mei tot aan oktober is wekelijks maaien geen overbodige luxe. Hoe langer u wacht, hoe lastiger het maaien wordt. En te hoog gras maaien is slecht voor uw maaier !

Maar in het najaar gelden er andere regels met betrekking tot het maaien van het gazon. Als u in de herfst elke dag uw gazon maait, kunt u binnen de kortste keren uw mooie groene gras gedag zeggen. Het groeit dan namelijk niet meer aan, en voor u het weet zit u naar allemaal kale plekken te kijken. Maai in oktober voor de laatste keer het gras tot op zo’n 5 centimeter hoogte, en raak het vervolgens de rest van de herfst en winter niet meer aan. Zo komt je mooie gazon prima de kou door. ( TENZIJ het gras net als vorig jaar door het weer blijft groeien tot in december )

Wist u trouwens dat het najaar de beste tijd is om een nieuw gazon in te zaaien? Dat klinkt misschien een beetje vreemd, omdat u zou denken dat juist in de lente een nieuw ingezaaide grasmat genoeg kans krijgt om te groeien. Maar in oktober en november is de grond nog goed warm van de zomer. En de regenval die we in het najaar in Nederland hebben is natuurlijk superfijn voor jonge planten. Het inzaaien van een gazon lijkt een hele klus, maar is makkelijker dan u denkt.

Het zal u dan ook niet verbazen dat u eventuele kale plekken in het najaar ook prima bij kunt zaaien. Zorg ervoor dat de grond dan eerst goed is belucht, en als het nodig is, is verticuteren ook altijd een goed idee. Dit zal de groei van de nieuwe grassprietjes bevorderen. Voor het bijzaaien gebruikt u ongeveer 500 gram graszaad per 25 vierkante meter. Na het zaaien maakt u de grond vochtig en u zorgt er gedurende de herfst voor dat dat zo blijft. Binnen de kortste keren heeft u weer een prachtig vol gazon!

Zorg ervoor dat u uw maaier schoon en droog wegzet. Laat geen oude benzine in de machine achter. (ook carburateur aftappen of leegdraaien) Olie kunt u wel in de machine laten zitten. En denk er over na om o.a. uw maaier voor een winterbeurt na te laten kijken/onderhouden en reinigen. Zo is uw maaier weer keurig voor het volgende maai seizoen !


De herfstbladeren verwijderen

              blad ruimen

Het is slim om de gevallen herfstbladeren zo snel mogelijk te verwijderen uit de tuin. De herfstbladeren hebben natuurlijk prachtige kleuren, dus de verleiding om ze te laten liggen is misschien groot. Voor u het weet zullen de bladeren beginnen te rotten.

Een dik bladerdek op het gazon zorgt ervoor dat het gras niet genoeg licht krijgt. Het gevolg: lelijke kale plekken, en daar zit u niet op te wachten als het na de winter eindelijk weer tijd is om in de tuin te zitten. Als er veel herfstbladeren op de grond bij de planten vallen, kunnen deze ervoor zorgen dat ook de gezonde stengels van deze planten gaan rotten. Verder is dat plantafval een broeinest voor allerlei plantenziekten. Vooral ziekten die veroorzaakt worden door schimmels kunnen zich zo naar hartelust verspreiden. De schimmels die de ziekten veroorzaken, leven namelijk graag op dode, afgevallen bladeren. Als u de blaadjes de hele zomer niet opruimt, is voor u het weet niet alleen het gazon kaal, maar leggen ook de planten in de borders en in de potten het af.

Een klein laagje rottend blad is best goed voor de planten in de borders. Met een tuinklauw kunt u de bladeren een beetje de grond van de bloembedden in werken. Door het rottingsproces vormt zich vanzelf een compostlaag, die zo vermengd wordt met de grond. Dat is natuurlijk erg voedzaam voor de planten. Let er wel op dat er geen berg van een halve meter in de tuin blijft liggen; zoals gezegd zal dit alleen maar averechts werken.

Natuurlijk is daar een bladhark voor, maar om het u makkelijk te maken zijn er al voor een mooie prijs

bladblazers en zuigers, sommigen met mulch functie !

Vergeet ook het blad in de vijver niet en de planten die niet tegen de kou kunnen naar binnen halen !

Related Posts

De waardering van www.detuinmachine.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 6.8/10 gebaseerd op 9 reviews.
0