Is een strooier ook handig om te hebben voor een mooi gazon?
7.03 Is een strooier ook handig om te hebben voor een mooi gazon?
De strooier kunt u gebruiken voor het strooien van kunstmest, graszaad en in de winter zelfs als zoutstrooier. De strooiers zijn te leveren in de geduwde of getrokken uitvoering . Ook kunt u kiezen uit verschillende materialen zoals kunststof, gegalvaniseerd ijzer of zelfs het meest duurzame roestvast staal (RVS).
Veel zon en een aangename temperatuur: dat is wat uw gazon nodig heeft om goed te groeien. Het gras heeft tijdens de winter hier een tekort aan gehad. Onder het sneeuwdek en door de vele regenbuien kan het gazon langzaamaan geel en mager worden. Logisch dus dat het gras staat te springen om opnieuw te groeien van zodra de zon langer schijnt en het kwik opnieuw stijgt (vanaf ongeveer 9°C).
Startbemesting kunt u gebruiken om een geel en mager gazon snel weer te herstellen en om te toveren tot een prachtige donkergroene grasmat. Simpel via een strooier voor een gelijkmatige verdeling over uw gazon.
Met deze gecombineerde samenstelling van minerale en organische bestandsdelen een zeer snelle en eveneens langdurige werking, wat deze meststof ook zeer geschikt maakt voor de toepassing na het verticuteren, na een lange droogteperiode of na het doorzaaien.
Ook kunt u de strooier gebruiken voor de gekorrelde kalkmeststof. Bodems met een tekort aan kalk groeien sneller dicht. Kalk maakt de bodem luchtiger en gemakkelijker te bewerken.
Het najaar is een ideale periode om de kalkvoorraad in uw bodem weer aan te vullen.
Ook in het voorjaar kan u nog bekalken.
De ideale zuurgraad (ph) voor uw gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een te lage ph van de bodem belemmert immers de microbiële activiteit van de bodem. daarenboven worden de voedingselementen in de bodem moeizamer vrijgegeven aan de graswortels.
Resten van afgemaaide gras worden minder snel omgezet en er ontwikkelt zich een moeilijk doordringbare viltlaag. water en voedingsstoffen kunnen de graswortels dan niet meer bereiken. Een te lage ph bevordert ook de ontwikkeling van mos.
Doorzaaien wordt gedaan als er op grotere oppervlaktes te weinig gras overblijft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na het verticuteren, na een strenge winter of droge zomer. Bij doorzaaien wordt het graszaad tussen de resterende grassprieten gestrooid om een bestaand gazon voller maken.
Voor een goed resultaat komt het er op aan dat het graszaad snel kiemt en dat de jonge plantjes voldoende voeding hebben om zich te ontwikkelen tussen de bestaande grassprieten.
Met een strooier bereikt u een mooi resultaat die u toelaat het graszaad mooi egaal te verdelen.
Terug naar overzicht “Diverse gazon onderhouds machines vragen”